Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρόγραμμα


Το πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας πραγματοποιείται και οργανώνεται από την  διεπιστημονική ομάδα. Η παρέμβαση είναι συνέπεια μιας συλλογικής εργασίας επεξεργασίας. στα πλαίσια μιας θεραπευτικής παρέμβασης με στόχο την ψυχοσυναισθηματική βελτίωση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, του σχετίζεσθαι και την δημιουργία προύποθέσεων για μια κοινωνική ένταξη. Στα πλαίσια της διεπιστημονικής ομάδας η κάθε ειδικότητα παρεμβαίνει με τα δικά της κλινικά και επιστημονικά εργαλεία.

 Η σταθερότητα των προσώπων, καθώς επίσης και η σύνδεση του παιδιού σε ατομικό επίπεδο με έναν παρεμβαίνοντα, πρόσωπο αναφοράς είναι σημαντικές αρχές της λειτουργίας μας.

 Οι ομάδες των παιδιών αποτελούνται από 4 – 6 παιδιά με δυο παρεμβαίνοντες- θεραπευτές τουλάχιστον. Επίσης γίνονται εσωτερικές δραστηριότητες κοινωνικοποίησης όπως επισκέψεις στην πόλη, άλλα εργαστήρια θεάτρου ή εικαστικών.

Η ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού λαμβάνεται υπόψη στον τρόπο συμμετοχής του και την παρουσία του, δεν υπάρχει μια συστηματική διαδικασία εντολών όπου το παιδί θα πρέπει να κάτσει, να δουλέψει κυρίως για τα παιδιά μικρής ηλικίας 3-4 ετών.

Η πρόσκληση σ’ αυτό γίνεται με την διαμεσολάβηση κάποιου αντικειμένου δραστηριότητα- παιχνίδι-αντικείμενο με το κάθε παιδί συγκεκριμένα, σε μια σχέση με τον ενηλίκα θεραπευτή.
 Πχ παιδί το οποίο έχει την τάση να βάζει αντικείμενα στο στόμα του, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αυτή σχέση και εξάρτηση που έχει το παιδί δεν θα πάρουμε το αντικείμενο από το στόμα του αλλά άλλη στιγμή θα το αλλάξουμε με κάποιο άλλο και άλλη στιγμή μπορεί να κάνουμε κάτι μαζί του που να μην το χρειάζεται και να του επιτρέψουμε έτσι αργότερα εκείνο να αποφασίσει να το αφήσει. Πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται και έτσι δημιουργείται ένα πάρε –δώσε fort da όπου λαμβάνεται υπόψη ο υποκειμενικός χρόνος και ψυχική κατάσταση κάθε παιδιού. Αυτό απαιτεί από το προσωπικό να είναι σε μια διαδικασία περισσότερης προσοχής του κάθε παιδιού καθώς επίσης και επινόησης για την κάθε στιγμή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου