Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ


MEΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

         Σημαντικό επίτευγμα στον χώρο της ψυχικής υγείας είναι η κατανόηση και η εφαρμογή αρχών λειτουργίας για θεσμούς ψυχικής υγείας.
Α. Η σημασία της συνεργίας μιας διεπιστημονικής ομάδας διαφόρων ειδικοτήτων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, επιλεγμένων ανάλογα με το έργο που έχει να πραγματοποιήσει ο κάθε θεσμός.
Β.Εκείνη της σταθερότητας και της συνέχειας των ατόμων που εργάζονται και έχουν δεχθεί ειδική εκπαίδευση για να εργαστούν στους θεσμούς ψυχικής υγείας, τουλάχιστον ενός κύριου πυρήνα της ομάδας Τούτο διότι είναι η σταθερή παρουσία και δυνατότητα επένδυσης του έργου που αναλαμβάνει ο καθένας απέναντι στο παιδί, την οικογένεια και τον συνάδελφο του που επιτρέπει τη λειτουργία του θεσμού ως ενός ζωντανού οργανισμού και χωρίς δυσλειτουργίες οι οποίες δημιουργούν αποσταθεροποίηση του θεραπευτικού έργου κ.α. Εδώ τίθεται το ζήτημα της διαφοροποίησης της διοικητικής ευθύνης σε επίπεδο μηχανισμών  από της επιστημονικής ευθύνης στον χώρο της ψυχικής υγείας.

Γ. Η συνεχής εκπαίδευση με σεμινάρια αλλά και εποπτείες όσον αφορά την επεξεργασία της καθημερινής εμπειρίας του κλινικού υλικού και των ερωτημάτων που προκύπτουν . Η συνεχής εκπαίδευση έχει θετικές επιπτώσεις και στην εξέλιξη των παιδιών αλλά και στην στήριξη των εργαζομένων στους θεσμούς ψυχικής υγείας οι οποίοι εύκολα υπόκεινται σε φαινόμενα επαγγελματικής εξουθένωσης.

         Αυτές οι τρείς αρχές μπόρεσαν να εδραιωθούν με την ενίσχυση του Κ.Η για το παιδί Λιθαράκι, από το Γ΄ΚΠΣ που έγινε σε συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού κράτους καθώς επίσης και την στήριξη από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Σημαντικό ρόλο διαδραματίσαν σ’αυτό οι διοικήσεις του νοσοκομείου και οι ομάδες εργασίας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έγιναν από τους διοικητές του Π.Ν.Α. Σ. Στυλιανίδη 2004-2006 και την Χ. Οικονομοπούλου 2006-2009.

Το 2008 το Κέντρο Ημέρας για το παιδί Λιθαράκι γίνεται το πρώτο πείραμα για την πιστοποίηση 1ης δομής ψυχικής υγείας τουλάχιστον στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου