Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 Το Κέντρο Ημέρας για το παιδί “Το Λιθαράκι” δημιουργήθηκε το 1994 ως εξωνοσοκομειακή δομή στα πλαίσια της αποασυλοποίησης του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και την δημιουργία –ανάπτυξη δικτύων ψυχικής υγείας που θα επιτρέπουν την θεραπευτική φροντίδα των ψυχικά πασχόντων μέσα στην κοινότητα όπως και την επανένταξή τους μέσα σε αυτή. Μετά το κλείσιμο του ΠΝΑ και στο πνεύμα της διασύνδεσης με την κοινότητα το Κ.Η. Λιθαράκι υπάγεται από την 1η Νοεμβρίου 2011 στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού.


Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας 3 – 8 ετών που παρουσιάζουν τις λεγόμενες διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές στο φάσμα αυτισμού. Η πρόωρη και έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση είναι ουσιαστική για την περαιτέρω θετική εξέλιξη του κάθε παιδιού αναλόγως των δυσκολιών του και της παθολογίας του.

Η υποδοχή του παιδιού και διαδικασία ένταξής του απαιτεί αρχικά μια χρονική περίοδο δυο – τριών μηνών. Για κάθε παιδί και οικογένεια γίνεται εξατομικευμένος σχεδιασμός. Η παραμονή του εκάστοτε παιδιού ποικίλει από 8 μήνες μέχρι 4 χρόνια.
Η έξοδος του κάθε παιδιού επίσης είναι ένας σημαντικός και ιδιαίτερος χρόνος προετοιμασίας από την ομάδα με το παιδί , την οικογένεια και τους φορείς ή και νέους θεραπευτές, μια συνέχεια σε τακτά διαστήματα διατηρείται και είναι απαραίτητη κατά ανάγκη λόγω επίσης του ελλείμματος των ανάλογων δομών –κέντρων για προ-έφηβους-έφηβους.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο είναι: Διάγνωση και αξιολόγηση του αιτήματος, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση σε μικρή ομάδα,  ατομική εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ατομική ψυχοθεραπεία παιδιού, Θεραπευτικές συνεντεύξεις με τους γονείς.
Διασύνδεση με κοινωνικούς φορείς όπως και με σχολικά πλαίσια.

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από: κλινικούς Ψυχολόγους, Παιδοψυχίατρο, Ειδ. παιδαγωγό, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτή, Βρεφονηπιοκόμο, Νοσηλευτές, Κοινωνικό Λειτουργό, Γυμναστή.

Υπάρχει διασύνδεση και συνεργασία με φορείς στην κοινότητα (παιδικούς σταθμούς, σχολεία Ειδικά σχολεία) στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης των παιδιών και της προσαρμογής τους. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα που αφορούν το παιδί και τις ιδιαιτερότητες του στον τομέα της ψυχικής υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου