Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΓΕΝΙΚΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Το Κέντρο Ημέρας για το Παιδί το Λιθαράκι δημιουργήθηκε στα πλαίσια της αναγκαιότητας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στον τόπο μας, σύμφωνα με τον Νόμο της αποασυλοποίησης 815/84, ως εξω-νοσοκομειακή δομή που λειτουργεί στην κοινότητα για την εξυπηρέτηση παιδιών και οικογενειών που είναι χρήστες ψυχικής υγείας.
Λειτουργεί διατομεακά.
Λέγεται αιτήματα παιδιών πλέον ηλικίας 2 έως 8 ετών που παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία, τον λόγο και την ομιλία, στο σχετίζεσθαι. με διάγνωση, είτε διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, είτε ψυχικής αποδιοργάνωσης, είτε στο ευρύ φάσμα του αυτισμού.
Το Κέντρο τελεί κυρίως έργο ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης και κλινικής αξιολόγησης, όσον αφορά την παιδοψυχιατρική διάγνωση, λαμβάνει υπόψη της την ήδη υπάρχουσα διάγωνση. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παιδοψυχιατρική παρέμβαση μηνιαίως.
Σαφώς πρόκειται για παιδιά με δυσκολίες ένταξης πλήρως η μερικώς στο προσχολικό ή σχολικό πλαίσιο ( παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, πρώτη τάξη δημοτικού)
Η πρόωρη και έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση είναι ουσιαστική για την περαιτέρω εξέλιξη του παιδιού
Η παραμονή του εκάστοτε παιδιού ποικίλλει από 8 μήνες έως 4 χρόνια.
Συνεπώς, τα παιδιά μπορεί να παραμείνουν μέχρι την ηλικία των 10 ετών, σε μερική ένταξη και μετά την ηλικία των 10 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον κριθεί θεραπευτικά αναγκαίο σε εξωτερική βάση για κάποιο χρονικό διάστημα έως 2 έτη, Αυτό συμβαίνει διότι η χώρα μας πάσχει ιδιαίτερα από την έλλειψη αντίστοιχων κέντρων για την προεφηβική και εφηβική ηλικία στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Το Κέντρο Ημέρας έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί θεραπευτικά έως 30 παιδιά και τις οικογένειές τους.


Κατά την τρέχουσα περίοδο κρίσης, έχει υπερβεί τον αριθμό αυτόν. Αυτή τη στιγμή, εξυπηρετούνται 32 παιδιά και οι οικογένειές τους

Καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών

Οι ομάδες των παιδιών αποτελούνται από 5 – 7 παιδιά με δυο-τρεις παρεμβαίνοντες σε κάθε ομάδα. Ο διαχωρισμός των παιδιών γίνεται ανάλογα με την ηλικία και την λειτουργικότητά τους.

Τα παιδιά μεταφέρονται με λεωφορείο του Κέντρου από και προς το 'Λιθαράκι', καθώς και στις εξωτερικές δραστηριότητες.

Υπάρχει διασύνδεση και συνεργασία με φορείς στην κοινότητα (Παιδικούς σταθμούς, Σχολεία, Ειδικά σχολεία) στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης των παιδιών και της προσαρμογής τους.


Στόχοι:
Βελτίωση της επικοινωνίας και του σχετίζεσθαι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Βελτίωση ατομικών, κοινωνικών δεξιοτήτων.

Μετά την έξοδο του κάθε παιδιού, νέα δυνατότητα κοινωνικής ένταξης σε πλαίσιο είτε ειδικού είτε κανονικού σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου